EttNyttLiv

Direktlänk till inlägg 21 juli 2010

Funderingar tankar och drömtolkning ?

Av Avva - 21 juli 2010 16:39

När vi ser tillbaka på dem som levt före oss gör vi ofta det med ganska mycket nostalgi och inte så litet längtan .
I det liv som vi betraktar som "primitivt" föreställer vi oss gärna att människor levde både rikare och friare
 - Att det var mer i händerna på sina drifter , Att den grottman vi alla har inom oss vrålade , hamrade sig på bröstet och släpade iväg sin kvinna i håret .
Att han levde i en rikare värld där varje sten , blomma och naturkraft var besjälad och hade ett speciellt förhållande till - och intresse för - vår grottman .
Själva har vi fått lära oss att vädret numera bara har något personligt förhållande till SMHI , att många djur bara har en tillfällig fristad på djurfabrikerna
innan de förvandlas till korv och att blommorna åtminstonde i vardagslivet ofta ersätts av plastbuketter .
Vi har lyckats åstadkomma den paradoxala situationen att vi tror oss ha förklarat det mesta i naturen , medan vi till skillnad dfrån grottmannen inte
lever i harmoni med den utan istället får se mer och mer av naturen försvinna - för alltid ?
Utvecklingen har naturligtvis också lett till oerhört mycket positivt .
Vi kan sätta fotspår på monen ooch har redan sätt våra raketer lämna solsystemet för att aldrig mer återvända .
Och tusentals generationer människor har lämnat ett arv efter sig som är rikare än vad vi ens kan föreställa oss .
Våra författare , konstnärer och vetenskapsmän har en skattkammare att ösa ur som tanken svindlar inför .
Men vår nostalgi inför grottmannens tillvaro kan ändå vara motiverad .
För honom var det inre livet viktigt , hade han haft konstiga drömmar under natten samlades byns älste för att diskutera
dem och ta reda på vad de betydde för världsbilden och framtiden . Också om han inte var bra på att jaga , också om ingen rådjursögd flicka kom för att bli sivägsläpad i håret av just honom , så hade hans drömmar samma absoluta autoritet som bara verkligheten någonsin kan få - för hantvekade inte om att drömmarna var verklighet .
Vi har fått lära oss att tala om våra mobiltelefoner , om hur lite bensin vår nya bil drar och vart vi ska fara få semester .
För oss lixom för grottmamen är våra hemliga tankar , drömmar och önsklningar det viktigaste och det som skapar och utgör själva livet .
Men vi får inte längre tala om våra upplevelser , det enda riktigt verkliga .
Envisas vi så kan vi betala en professionell person som lyssnar till utjutelser mellan tio och fem och ibland förstår ännu mindre än oss själva .
Går det så långt att vi vill tala om denna verklighet utanför kontorstid finns det mängder med små vita piller som milt men bestämt kan föra oss tillbaka in i
coca-cola-karusellen .
Det är kanske därför som vi har ett ännu starkare behov än någonsin grottmanen av en annan värld ,av drömmarna .
Det är en värld som är mycket äktare , mer primitiv och samtidigt oerhört mycket mer subtil än någon värld människan upplevt i vaket tillstånd .
Här ångar blodet , har framträder drifterna som osannolika monster och idealen som skirar blommor och översinnliga dofter.
Här kan vi skjuta politiker utan risk för upptäkt , umgås med filmstjärnor och få sista ordet i en diskussion .
Här kan vi uppleva överjordisk kärlek eller jagas av ett obeskrivligt skrämmande monster och vakna upp i den trygga sängen bredvid den behagliga snusande partnern .
Ingen DVDfilm kan tävla med denna värld som vi så sällan talar om , så sällan får tala om
- den värld som kanske ändå till sist är den som kommer att kunna lära oss mer om människan och människans villkor än någon raket eller någon Idi Amin eller Saddam Hussein .
Men det tog oändlig tid innan vi på allvar tog hänsyn tull denna förvirrade värld och denna rikedom .
De "primentiva" samhällena , samlar - och framförallt jägarfolk , har visseligen alltid styrts av drömmar , men det utgjorde knappats någon rekommendation för västerlänningar .
Visst levde drömtolkningen sitt bortglömda liv i folklagren - man hann knappt uppfinna tryckeriprossesen förrän de första drömlexikonen kom med sina snusförnuftiga anspråk på att kunna förutsäga framtiden i stil med "Tänder ,att förlora - dödsfall i familjen" men det skulle dröja till nittonhundratalet innan Freud kom med sina epokgörande påståenden om Freud och hans verk .
Det som för all tid framöver kommer förbli hans storhet och hans verkliga insats för mänskligheten är hans insisterande på att mänskliga handlingar , tankar och fantasier har orsaker och förklaringar .
I och för sig skulle detta påstående ha varit rent trivialt för grottmannen , men det var inte på något sätt trivialt för Freud samtid .
Freud dammade också av den urgamla föreställningen att vi har ett omedvetet - eller undermedvetet - liv och att vårt medvetande bara är den allra översta ytan av ett isberg vars inre i själva verket är fyllt av glödande magma .
Åtminstånde såg Freud det som glödande för han hävdade att det allra mesta i mänskligt liv hade sitt upphov i sexuella drifter .
Sjuksköternsan som ömt tvättar och lägger om våra skrubbsår styrs kanske i själva verket av en undermedveten önskan att såra , döda ch våldtaoch lokföraren begår en våldtäkt varje gång han kör tåget i en tunnel .
Alla arbetsaktiviteter blir till sublimering av socialt oaccepterade drifter .
Carl Gustav Jung gav en mer nyanserad bild .
Sjuksköterskan kanske verkligen hade en önskan att tjäna mänskligheten . Och Jung hade till och med fräckheten att antyda att tågföraren kunde tagit jobbet för att hans far varit lokförare och för att han behövde tjäna sitt bröd .
men Freud och Jung var ense om att det var i drömmarna som verkligheten och de dolda motiven stod att finna . Nu sade ju aldrig Freud att drömmarna var kungsvägen till det omedvetna utan att det är drömtolkningen som är det , för drömmar betyder sällan det de förefaller göra .
Det är ju så att i freudianska drömmar dörmodas könsorganen spela en stor roll .
Här väntar man sig att landskapet ska vara överstrött av snoppar och vaginor och att alla rörelser ska vara in och ut - eller bara in .
Visserligen ska det hela vara symboliskt , så snoppen kan ersättas av ett gevär och vaginan kan vara en resväska - då för övrigt rädslan för graviditeet oxkså lurar i bakgrunden .
Och i jungianska drömmar väntar vi oss religösa symboler , gamla män , madonnor och talande djur omgivna av en överjordisk strålglans .
Och alla röresler ska vara uppåt - framåt mot utvecklingen och ideal , eller i värsta fall bakåt - neråt .
Det är mycket olika sorters krav Jung och Freud ställer på vårt drömliv .
Men det egendomligaste av allt är att en freudiansk analytiker fullkomligt ärligt kan tala om att hans patienter alltid drömmer i freudianska symboler och en jungiansk analytiker lika ärligt kan meddela att hans patienter bara drömmer i hans symboler .
Människan och framför allt hennes drömliv är nämligen så underbart plastisla att vi utan svårigheter kan lära oss ett nytt språl och att de drömmande vid minsta uppmärksamhet uttrycker sig i de förväntande symbolerna .
Därför är det inte egendomligt att drömmarna så snabbt lär oss att uttrycka sig med hjälv av just de symboler som analytiker önskar .
Kanske är det lite paradoxalt att dessa analytiska icke-styrande metider att utreda våra sjäsliv så snabbt ska förvandlas till tvångströjor till och med för det mest personliga och kreativa vi har - VÅR DRÖMVÄRLD .
Det finns en ganska cynisk gammal - och bokstavligen korrekt
 - beskrivning på intelligenstest : Ett intelligenstest är en förstäckning över testernas fördommar
- Ju fler av dem du håller med om , desto mer begovad kommer du att anses vara . Det här är en nackdel med all drömtolkning - psykologens intressen kommer att styra dina drömmar , och så småningom oxkså ditt vakenliv .
Och det kan ju tänkas att du verken vill bli en könsvarelse eller en blåögd idealist .
Naturligtvis bör det i sanningens namn tilläggas att Freuds system är rikare än ja här har sagt .
Bland annat tillade han på äldre dagar någonting så egenartat som att dödsdriften , en längtan efter utplåningen , var människans yttersta drivkraft .
Och Jungs system är så rikt att ett liv knappast räcker för att lära sig det .
Det finns givetvis oerhört många fler system för drömtolkning , men de flesta av dem har inte Freuds oxh Jungs fördekar av att verkligen ha funnits några existerande drivkrafter .
Tillämpningen av alla system har emellertid samma nackdelar
- i och med att drömmaren fått höra en tolkning har ormen kommit in i paradiset och drömmarna kommer aldrig mer att bli desamma .
Vill man därför på allvar undersöka den rika värld vi alla har inom oss måste man därför LYSSNA , först till drömmen och sedan till drömmaren .
För med lite hjälp kan oftast drömmaren oftast visa vad drömmen vill säga . Nästan alltid är drömmen ett meddelande till drömmaren , ett gott råd , bannor , förslag eller bara tröst .
Och drömmaen visar alltid att drömmaren har rikare möjligheter än hon någonsin kunnat föreställa sig .
Kan man ha lite is i magen och inte föra in alltför många snoppar , vaginor och madonnor får man oxkså mycket rikare bild av människans drivskrafter , möjligheter och fantastisk kreativitet .
När man så lyssnat en tid skulle man kunna göra ett rikligt drömlexikon , ett lexikon som bygger på vad drömmar faktigst har visat sig betyda .
För det finns pragmatiska sätt att avgöra vad drömmar betyder .
I stort sätt handlar det om att hjälpa drömmaren nå insikt utan att erbjuda för många pekpinnar .
Då upptäcker man att sexualiteten inte bara är en in- och utgående rörelse utan att en drivkraft också är föräldraskapet : längtan efter ömhet inte bara från en partner utan också från ett barn .
Då upptäcker man också konflikter . att madonnan har sina fläckar , att drömmarens oändliga möjligheter stöter på patrull inom henne själv
- Att själva drömlivet kan utgöra ett hinder .

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Avva - 13 februari 2012 16:28

Familjen lever och mår bra . Jag vet att jag inte bloggat på ett BRA tag . Men jag känner ärligt att detta inte redigt är MIN grej heller . Inte längre , det var innan . DÅ var det kul . När melvin var liten och skriva ner allt han gjorde och hade fö...

Av Avva - 28 augusti 2011 18:23

Nu får jag änligen börja planera . Mina drömmar slog in HAN SA JAAAAA :) Bu går vi nu i bröllopets tecken :) Jag älskar honom . LAS VEGAS 2011 ...

Av Avva - 17 augusti 2011 18:59

Tänkte bara slänga in en liten uppdatering här inne . Blir även att kopiera detta och slänga in på bloggplatsen med . Jobbigt med flera . Fast egentligen är det ju bara en jag använder och skriver av mig på . Dessa är bara pausade . Jaha vad har...

Av Avva - 17 maj 2011 14:38

Jag vet ärligt inte vart jag ska börja men jaa detta året kommer allt bli det bästa året någonsin förutom 2007 när jag fick Melvin . Men jaa vi börjar med Januari : Träffade Jonas <3 Juli : Flyttar till en trea Hämtar även Jonas barn under semeste...

Av Avva - 3 maj 2011 17:12

Som ni nu kanske förstår så har jag gjort en ny blogg Kände att jag ville göra det då det finns en person som är så förbannat nyfiken på mitt och Jonas förhållande att hon bara måste rota och snoka runt . Visst jag bryr mig inte på det viset för de...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards